Kulinarna Przystań Młodych

Uczestnicy warsztatów „Kulinarna Przystań Młodych”, oprócz umiejętności kulinarnych, poznają stolice regionów/krajów z naszych kulinarnych podróży. Zapoznają się z najważniejszymi zabytkami i elementami historii, z których wywodzi się kuchnia danego regionu/kraju. Na każdym spotkaniu grupa poznaje inny kraj/region.

Cele projektu: zwiększenie świadomości dbania o odpowiednio zdrowe odżywianie – promocja idei slow food kontra fast food – oraz zwiększenie wiedzy o wartościach odżywczych produktów i potrzebie zmian w odżywianiu dzieci i młodzieży, – zmotywowanie uczestników warsztatów do prowadzenia zdrowego trybu życia poprzez samodzielne przygotowywanie potraw i przekąsek, – nauka przez zabawę, – rozwój kreatywności poprzez stymulację wielozmysłową, – oddziaływanie uczestników warsztatów na swoich bliskich w zakresie zdrowego trybu życia i budowania więzi poprzez wspólne gotowanie.

W ramach projektu planowane jest: – 30 godzin warsztatów kulinarnych w cyklu 10 spotkań 3 godzinnych, w ramach których uczestnicy przygotują:

    • Grecja – mussaka, deser borówkowy na jogurcie greckim,
    • Śląsk – śląska pieczeń z jajkiem, pischinger,
    • Francja – omlet na słodko lub z serem, wariacje na cieście francuskim,
    • Świąteczne wypieki z różnych stron świata – pierniki klasyczne, ciasteczka korzenne,
    • Brazylia – Karnawał w Rio – brazylijskie trufle w posypce, bułeczki serowe,
    • No cóż, że ze Szwecji. Skąd się wziął szwedzki stół? – przystawki, deserowe monoporcje,
    • Kaszuby – kaszubski kuch marchewny, klopsiki z dorsza po kaszubsku,
    • Włochy – fritatta, tiramisu,
    • Wielkopolska – bambrzok – pyry na deser, ślepe ryby – zupa ziemniaczana
    • Hiszpania – gaspacho – chłodnik, deser truskawkowy z hiszpańską szałwią chia.

Na zajęcia zapraszają:

Spółdzielczy Klub Relaks

 ul. Zabrzańska 78
32 281 20 37
relaks@bsm.bytom.pl